Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 stycznia 2016

Żeberka w sosie i paprykowe kluski kładzione


Obiad który u każdego mięsożercy wywoła uśmiech na twarzy. Żeberka rozpływają się w ustach , a w towarzystwie mięciutkich kluseczek wzbogaconych słodką i ostrą papryką tworzą doskonałą kompozycję.
Przepis na żeberka znalazłam na torebce ze słodką papryką , kluski zaś są mojego pomysłu,bardzo trafionego pomysłu.
  • 1,20 kg żeberek tzw .mostków
  • 3 duże cebule pokrojone w piórka
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 1\2 szklanki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki maggi w płynie
  • odrobina oleju
 Żeberka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki.Przyprawiamy sola,paprykami,pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej ,w rzucamy żeberka i obsmażamy z każdej strony na rumiano. Dodajemy cebulę , keczup , miód , maggi i tyle wody by przykryła mięso. Dusimy do miękkości. Mięsko wyjmujemy , a sos blendujemy na gładko w razie potrzeby zagęszczamy mieszaniną mąki i wody.

KLUSKI KŁADZIONE
  • szklanka mąki
  • sól
  • łyżka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • letnia woda
   Do miseczki wsypujemy mąkę i przyprawy, dolewamy wodę ciągle mieszając widelcem by uzyskać ciasto o konsystencji gęstego jogurtu. W dużym garnku gotujemy wodę , a gdy zawrze solimy . Maczając łyżeczkę za każdym razem we wrzątku nabieramy ciasto i zsuwamy do wody.Gotujemy kluski do ich wypłynięcia. Podajemy do sosów, gulaszy i oczywiście naszych żeberek .

MOJE RADY

  1. W ten sam sposób można przygotować karkówkę
  2. Jeśli nie lubisz miodu zrezygnuj z niego
  3. Keczup zastąp przecierem pomidorowym
  4. Zamiast maggi dodaj sos sojowy
  5. Kluski możesz doprawić każdą przyprawą , rzecz gustu
  6. Możesz je podać na różne sposoby,zapiec z serem w piekarniku,podać z masełkiem i białym serem na słodko
  7. Ciasto nie może być bardzo gęste bo kluski będą twarde
  8. Możesz wyłożyć ciasto na zwilżoną deseczkę i odkrawać kluseczki nożem wprost do wrzątku 
Prześlij komentarz