Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

sobota, 9 stycznia 2016

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami



     Przedstawiam ciasto które może i nie powala wizualnie lecz na pewno powala smakiem. Pomysł powstał w mojej głowie dziś rano, gdy szukałam inspiracji ,,co by tu upiec,,. Kruche ciasto,budyń i zatopione w nim brzoskwinie. Owszem przypomina ciasto z jabłkami i budyniem lecz sposób wykonania nadzienia jest zupełnie inny,gdyż budyń gotujemy na mieszance soku z brzoskwiń i mleka a jako zagęstnik stosujemy budyń i kisiel. Ciekawe prawda?

    CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3\4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18%
  • 20 dag masła
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
     Wszystkie składniki siekamy na kruszonkę i zagniatamy gładkie , kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1\2 godziny.
      
    MASA
  •   sok z brzoskwiń
  • mleko do uzupełnienia by otrzymać 4 szklanki płynu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • kisiel typu ,,słodka chwila,, jabłkowy
  • pokrojone brzoskwinie
  • garść wiórków kokosowych
  Sok z brzoskwiń mieszamy z mlekiem, odlewamy 3\4 szklanki, Resztę gotujemy z cukrem. Do odlanego mleka wsypujemy budynie i kisiel , mieszamy i wlewamy do gotującego płynu ciągle mieszając, zagotowujemy do zgęstnienia. Do gorącego budyniu dodajemy brzoskwinie. 
  Ciasto dzielimy na dwie części , pierwszą wałkujemy na placek. Wkładamy do blaszki 24x36 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy wiórkami i wylewamy budyń z brzoskwiniami - nie trzeba go studzić - przykrywamy wierzch paseczkami z drugiego kawałka ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.

 
Prześlij komentarz