Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 17 stycznia 2016

Rogale śniadaniowe




 Przepis na te rogale pochodzi z jednej z moich kolekcjonerskich książek. Mam słabość do literatury traktującej o kulinariach, zbieram je od dawna i wracam do nich tak często jak to możliwe.
Rogale są bardzo delikatne w smaku, świetnie komponują się ze świeżym masełkiem , ulubionym dżemem  i dużym kubkiem kakao.
Posypałam je grubym rafinowanym cukrem co nadało im nawet charakter wypieku podwieczorkowego,,  lecz jeśli nadziejecie je konfiturą będą doskonałym poczęstunkiem dla gości i towarzystwem dla filiżanki kawy.
  • 50 dag mąki pszennej
  • torebka ( 7 g ) suszonych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody + odrobina do rozrobienia żółtka
  • jajko rozdzielone na biało i żółtko
  • 6,5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • gruby cukier rafinowany 
    Mąkę wsyp do miski , dodaj drożdże, białko, cukier , sól , wlej wodę i zagniataj ciasto. Gdy ładnie wszystko się połączy dolewaj olej i zagniataj na gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość,przełóż je na stolnicę lub blat , zagnieć ponownie by odpowietrzyć ciasto. Podziel je na połowę. Jedna połówkę rozwałkuj na placek i za pomocą dna tortownicy lub talerza o średnicy 26 cm wykrój koło. Podziel je na cztery części. Zwijaj rogale zaczynając od brzegu do środka. Z drugim plackiem postępuj tak samo, czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. Uformowane rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj je rozmąconym z wodą żółtkiem i posyp grubym cukrem. Piecz 15 minut w 200 stopniach.Z podanej proporcji otrzymacie 16 sztuk rogali.

    MOJE RADY
  1. Rogale mogą być w słodkiej wersji, wystarczy nadziać je dżemem , budyniem lub czekoladą zawsze smarując szeroki brzeg rogala i zwijać ku środkowi.
  2. Jeśli zmniejszycie ilość cukru do 2 dag , wierzch posypiecie grubą solą lub makiem rogale będą wytrawne.
  3. Olej można zastąpić roztopionym masłem - 6 dag masła to 50 ml roztopionego tłuszczu
  4. Rogale przechowujemy - bardzo wątpliwe hahahaha- w szczelnych woreczkach
  5. Surowe i uformowane rogale można zamrozić. Pieczemy bez rozmrażania

   


Prześlij komentarz