Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 29 stycznia 2016

Ciasto ucierane z malinkami w budyniu


 To propozycja dla tych którzy właśnie się dowiedzieli,że po południu wpadają goście. Proste do wykonania ciasto które szybko się robi , a potrzebne składniki praktycznie są w każdym domu.

  • 4 jajka rozmiar L rozdzielone na białka i żółtka
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 0.5 kg malin - u mnie  mrożone
   Wszystkie składniki ciasta  powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego masło i jajka odpowiednio wcześnie wyjąc z lodówki.
Masło ucieramy z cukrem aż otrzymamy białawą masą bez wyraźnego ,,zgrzytania cukru. Teraz dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i po łyżce dodajemy do masy maślano - jajecznej. W osobnej misce ubijamy sztywną pianę z białek którą delikatnie łączymy z ciastem za pomocą łopatki lub rózgi. Połowę ciasta wykładamy do blaszki 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy proszek budyniowy,resztę gotujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy rozrobiony budyń,czekamy aż się zagotuje.
Do gorącego budyniu dodajemy maliny i całość jeszcze gorącą wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach.


   


Prześlij komentarz