Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Rolady w kremie inaczej zwane pawim ogonem



           Wykonanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest ,,masakrycznie,,czasochłonne. Owszem trzeba poświęcić mu czas lecz każdy fan\ka pieczenia bez problemu da sobie z tym radę.
          Można by pomyśleć , że kruche rolady będą w kremie twarde jak beton , nic mylnego. Krem je rozmiękcza , galaretka dodaje posmaku , a konfitura w środku rolad łamie słodycz swoją kwasowością.
      Ciasto samo w sobie wygląda spektakularnie jednak jeszcze lepiej smakuje.

      CIASTO
  • 60 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny do pieczenia
  • około 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • konfitura jagodowa lub wasza ulubiona
      Mąkę wsypujemy do miski razem z sodą i proszkiem. Dodajemy całe jajka , masło w kawałkach i dolewając porcjami mleko zagniatamy ciasto.
   Może okazać się , że nie zużyjecie całego mleka. Zależy to od chłonności mąki jakiej użyjecie.
    Gotowe ciasto dzielimy na 5 części , zawijamy każdą w folie spożywczą i chłodzimy godzinę.

     Po tym czasie dwa blaty wałkujemy i pieczemy w blaszce 28x32 przez 15 minut w 180 stopniach. Pozostałe 3 kawałki również wałkujemy , smarujemy konfiturą jagodową , zwijamy rolady i pieczemy obok siebie w tej samej blaszce, w tej samej temperaturze lecz przez 25 minut.
    Ciasta studzimy.

      KREM 
  • 2 szklanki mleka
  • 3\4 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego 
  • kostka masła
  • sok z 1\2 cytryny
  • galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 1i 1\2 szklanki wrzątku
        Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wiórkami. Do wrzącego wlewamy budyń i zagotowujemy.
    Studzimy przykryty folią by nie zrobił się nieapetyczny kożuch. Masło miksujemy i po łyżce dodajemy zimny budyń. Na koniec sok z cytryny , mieszamy.
     Składamy ciasto. Dolny blat wkładamy do blaszki,smarujemy go połową kremu, na krem układamy rolady, miejsca pomiędzy roladami wypełniamy galaretką. Ciasto odstawiamy aż galaretka się zsiądzie.
      Na zastygłej galaretce rozsmarowujemy resztę kremu i całość przykrywamy drugim blatem. Oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy odrobiną kremu.
   Schładzamy całość godzinę.

       






Prześlij komentarz