Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

sobota, 2 stycznia 2016

Pizza , moja wariacja na jej temat




        Któż nie zna pizzy. Jest tyle jej odmian i smaków, że jakakolwiek wariacja na jej temat na pewno nikogo nie zdziwi.
       Tak na prawdę ile razy ją robię tyle razy ma inne dodatki, niezmienne jest ciasto. Bardzo cenię sobie by było cienkie i dobrze wypieczone, dlatego przepis na samo ciasto nigdy nie ulega modyfikacji.
  • 2 szklanki mąki albo pizzowa 00, albo chlebowa 750 lub zwykła tortowa     
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3\4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
      DODATKI
  • cebula posiekana w drobną kostkę
  • 3 korniszony pokrojone w kostkę
  • 9 plastrów salami peperoni pokrojonych w kosteczkę lub ruloniki
  • passata pomidorowa
  • oregano
  • bazylia
  • ostra papryka w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • 15 dag twardego żółtego sera startego na tarce
      Mąkę z solą wsypujemy do miski.  Drożdże i cukier rozpuszczamy w 1\2 szklanki letniej wody.
Mieszaninę wlewamy do mąki i pomagając sobie widelcem zagniatamy zaczyn z mąką.Powstałe grudki ciasta zaczynamy teraz wyrabiać ręką dolewając pozostałą wodę do momentu, aż ciasto swobodnie się zagniecie. Teraz dolewamy oliwę i ponownie zagniatamy. Ciasto w konsystencji powinno przypominać bardzo miękką plastelinę.
  Teraz ciasto należy rozwałkować na w miarę okrągły placek . Najlepiej to zrobić na papierze do pieczenia wałkując przez kawałek foli spożywczej.
    Ciasto odstawić na kwadrans do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto smarujemy passatą, posypujemy oregano i bazylią, układamy dodatki, obsypujemy papryką i pieprzem, przykrywamy startym serem i pieczemy 15 minut w 250 stopniach bez termoobiegu.



       MOJE RADY
  • specjalną mąkę do pizzy typ 00  lub mąkę chlebową typ 750 można bez problemu kupić w sklepach internetowych
  • zwykła mąka pszenna też się sprawdza
  • im mniej dodatków tym lżejsza jest pizza , a co za tym idzie  jest smaczniejsza
  • wysoka temperatura i krótki czas pieczenia to gwarancja dobrze wypieczonej pizzy
  •  passatę można zastąpić dobrym przecierem pomidorowym 
  • polecam specjalną formę do pizzy z perforowanym dnem lub specjalny kamień do jej pieczenia, zwykła blaszka też daje radę
  • zamiast goudy która jest znacznie tłuściejsza często stosuję mozzarellę  
  • świetne salami peperoni można kupić w jednym z dyskontów spożywczych,,,polecam 
Prześlij komentarz