Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 1 maja 2016

Tort Sachera - smakołyk wiedeńskich cukierni



  Przepyszne ciasto dla fanów czekolady.Oczywiście, nie mogę podać oryginalnej receptury gdyż ta jest ,,ściśle tajna,,dlatego udostępniam wersję, która jest bardzo zbliżona do oryginału. 
  Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie.
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła
  • 2\3 szklanki cukr
  • 6 jaj podzielonych na żółtka i białka
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • konfitura morelowa 
     POLEWA CZEKOLADOWA
  • 20 dag deserowej czekolady
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
   Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( miska ustawiona na garnku z gorącą wodą ) i studzimy. Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem na puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku , następnie wciąż miksując dodajemy przestudzoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Za pomocą rózgi łączymy pianę z masą czekoladową. Ciasto przekładamy do tortownicy - 24 cm - pieczemy w 180 stopniach 50 - 60 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na połowę  lub tak jak u mnie na dwie połowy i smarujemy konfiturą ( ja użyłam wiśniowej ,gdyż jakiś skrzat wyjadł morelową ). Oblewamy polewą czekoladową której wszystkie składniki łączymy w kąpieli wodnej.
Prześlij komentarz