Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 stycznia 2016

Bułeczki cebulowo - serowe z nutą tymianku


       Domowe pieczywo jest w modzie. Nie dość,że jest bardzo smaczne to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia.
        Możemy każdego ranka delektować się chrupiącą bułeczką lub pachnącym bochenkiem
chleba jednocześnie mając pewność , że w środku nie ma konserwantów i polepszaczy.
        To chyba wystarczający powód by zakasać rękawy i wziąć się za bary w domową produkcją
pieczywa.

  •  50 dag mąki pszennej tortowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1\2 łyżeczki suszonego tymianku
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść startego żółtego sera
    Cebule obieramy , kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie , aż ta zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i porcjami dolewamy do posolonej mąki jednocześnie zagniatając ciasto.
  Pod koniec wyrabiania - trwa to bardzo krótko - dodajemy cebulkę wraz z oliwą na której się dusiła i tymianek. Zagniatamy ponownie. Miseczkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinkę. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ponownie i odrywając kawałeczki formujemy zgrabne bułeczki. Ja robiłam niewielkie kulki dzięki czemu z podanej proporcji wyszło mi ich 16 sztuk. Bułki układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do ponownego podrośnięcia. 
   Każdą bułkę smarujemy wodą i posypujemy porcją startego sera. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 do 20 min.


  • oliwę z oliwek można zastąpić olejem lub masłem albo innym tłuszczem
  • tymianek jest dość intensywny w smaku nie powinien zdominować smaku bułek
  • 2,5 dag świeżych drożdży zastąpi 7 gram drożdży suszonych czyli mała paczka,wtedy mieszamy je z mąką i dolewamy wodę z cukrem
  • bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i zrezygnować z sera
Prześlij komentarz