Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

sobota, 2 stycznia 2016

Swojska, domowa grochówka,,,,czyli jak przekonać rodzinę do super zupy,,,,,


    Świetna,treściwa zupa z którą miałam nie lada problem. Nie, nie z ugotowaniem lecz przekonaniem rodziny do jej zjedzenia. Problem tkwił w samym grochu, gdyż ja uwielbiam gdy czuć go w zupie niestety domownicy nie. Postanowiłam przychylić się do większości głosów i zaczęłam przecierać ugotowany groch przez sito dzięki czemu zupa jest kremowa,,,pomijając dodatki,,,,i aromatyczna. Przyrządzona wedle mojego przepisu doskonale zastępuje cały obiad
  •  25 dag łuskanego grochu
  • 4 litry wody
  • wędzona kość schabowa
  • pętko kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 
  • 6 ziemniaków
  • duża marchew
  • seler
  • pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek ilość dostosowana do gustów
  • świeżo mielony pieprz
  • sól,maggi
   Groch płuczemy na sicie aż woda będzie zupełnie przeźroczysta. Przekładamy do garnuszka ,zalewamy świeżą wodą na tyle by przykryła groch i gotujemy na maleńkim ogniu do momentu, aż wyraźnie zmięknie. W tym czasie nastawiamy wywar mięsny czyli do garnka wlewamy wodę, dorzucamy kość,ziele,liść,lekko solimy. Po zagotowaniu dodajemy seler oraz pietruszkę. Wszystko powoli gotujemy ,kostka odda swój smak już po godzince gotowania, teraz wyjmujemy ją i warzywa.
Do wywaru dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew,obrane mięsko z kości ,kiełbaskę w plasterkach i ziemniaki pokrojone w kostkę.
  Gdy warzywa zmiękną nadszedł czas na groch.przecieramy go wprost do zupy przez gęste sito.
Da się to zrobić bardzo łatwo, a na sicie pozostaną łuski i resztki twardego grochu.
  Doprawiamy zupę do smaku majerankiem roztartym w dłoniach,,,w ten sposób uwalniamy jego aromat,,,,świeżo mielonym pieprzem, solą oraz maggi.

    MOJE RADY
  •  wywar mięsny można przygotować z każdego mięsa ,golonki ,żeberek czy kości ze schabu
  • dodatek wędzonki jest wskazany dla zachowania aromatu i tutaj też jest pole do popisu,kości wędzone czy też bekon wędzony lub boczek idealnie się nadadzą
  • woda po parzeniu szynki lub boczku też się nadaje
  • czasem ziemniaki zastępuje bardzo drobnym makaronem,muszelkami lub podobnym do ryżu
  • jeśli użyjecie całego grochu należy go na noc namoczyć i ugotować następnego dnia






Prześlij komentarz