Żeberka w sosie i paprykowe kluski kładzione
Obiad który u każdego mięsożercy wywoła uśmiech na twarzy. Żeberka rozpływają się w ustach , a w towarzystwie mięciutkich kluseczek wzbogaconych słodką i ostrą papryką tworzą doskonałą kompozycję.
Przepis na żeberka znalazłam na torebce ze słodką papryką , kluski zaś są mojego pomysłu,bardzo trafionego pomysłu.
- 1,20 kg żeberek tzw .mostków
- 3 duże cebule pokrojone w piórka
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- 1\2 szklanki pikantnego keczupu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz ziołowy
- 3 łyżki maggi w płynie
- odrobina oleju
Żeberka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki.Przyprawiamy sola,paprykami,pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej ,w rzucamy żeberka i obsmażamy z każdej strony na rumiano. Dodajemy cebulę , keczup , miód , maggi i tyle wody by przykryła mięso. Dusimy do miękkości. Mięsko wyjmujemy , a sos blendujemy na gładko w razie potrzeby zagęszczamy mieszaniną mąki i wody.
KLUSKI KŁADZIONE
- szklanka mąki
- sól
- łyżka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- letnia woda
Do miseczki wsypujemy mąkę i przyprawy, dolewamy wodę ciągle mieszając widelcem by uzyskać ciasto o konsystencji gęstego jogurtu. W dużym garnku gotujemy wodę , a gdy zawrze solimy . Maczając łyżeczkę za każdym razem we wrzątku nabieramy ciasto i zsuwamy do wody.Gotujemy kluski do ich wypłynięcia. Podajemy do sosów, gulaszy i oczywiście naszych żeberek .
MOJE RADY
- W ten sam sposób można przygotować karkówkę
- Jeśli nie lubisz miodu zrezygnuj z niego
- Keczup zastąp przecierem pomidorowym
- Zamiast maggi dodaj sos sojowy
- Kluski możesz doprawić każdą przyprawą , rzecz gustu
- Możesz je podać na różne sposoby,zapiec z serem w piekarniku,podać z masełkiem i białym serem na słodko
- Ciasto nie może być bardzo gęste bo kluski będą twarde
- Możesz wyłożyć ciasto na zwilżoną deseczkę i odkrawać kluseczki nożem wprost do wrzątku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz