Rogale śniadaniowe
Przepis na te rogale pochodzi z jednej z moich kolekcjonerskich książek. Mam słabość do literatury traktującej o kulinariach, zbieram je od dawna i wracam do nich tak często jak to możliwe.
Rogale są bardzo delikatne w smaku, świetnie komponują się ze świeżym masełkiem , ulubionym dżemem i dużym kubkiem kakao.
Posypałam je grubym rafinowanym cukrem co nadało im nawet charakter wypieku podwieczorkowego,, lecz jeśli nadziejecie je konfiturą będą doskonałym poczęstunkiem dla gości i towarzystwem dla filiżanki kawy.
- 50 dag mąki pszennej
- torebka ( 7 g ) suszonych drożdży
- 200 ml ciepłej wody + odrobina do rozrobienia żółtka
- jajko rozdzielone na biało i żółtko
- 6,5 dag cukru
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- gruby cukier rafinowany
Mąkę wsyp do miski , dodaj drożdże, białko, cukier , sól , wlej wodę i zagniataj ciasto. Gdy ładnie wszystko się połączy dolewaj olej i zagniataj na gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość,przełóż je na stolnicę lub blat , zagnieć ponownie by odpowietrzyć ciasto. Podziel je na połowę. Jedna połówkę rozwałkuj na placek i za pomocą dna tortownicy lub talerza o średnicy 26 cm wykrój koło. Podziel je na cztery części. Zwijaj rogale zaczynając od brzegu do środka. Z drugim plackiem postępuj tak samo, czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. Uformowane rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj je rozmąconym z wodą żółtkiem i posyp grubym cukrem. Piecz 15 minut w 200 stopniach.Z podanej proporcji otrzymacie 16 sztuk rogali.
MOJE RADY
- Rogale mogą być w słodkiej wersji, wystarczy nadziać je dżemem , budyniem lub czekoladą zawsze smarując szeroki brzeg rogala i zwijać ku środkowi.
- Jeśli zmniejszycie ilość cukru do 2 dag , wierzch posypiecie grubą solą lub makiem rogale będą wytrawne.
- Olej można zastąpić roztopionym masłem - 6 dag masła to 50 ml roztopionego tłuszczu
- Rogale przechowujemy - bardzo wątpliwe hahahaha- w szczelnych woreczkach
- Surowe i uformowane rogale można zamrozić. Pieczemy bez rozmrażania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz