- 4 jajka rozmiar L rozdzielone na białka i żółtka
- kostka masła
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej tortowej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 0.5 kg malin - u mnie mrożone
Masło ucieramy z cukrem aż otrzymamy białawą masą bez wyraźnego ,,zgrzytania cukru. Teraz dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i po łyżce dodajemy do masy maślano - jajecznej. W osobnej misce ubijamy sztywną pianę z białek którą delikatnie łączymy z ciastem za pomocą łopatki lub rózgi. Połowę ciasta wykładamy do blaszki 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy proszek budyniowy,resztę gotujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy rozrobiony budyń,czekamy aż się zagotuje.
Do gorącego budyniu dodajemy maliny i całość jeszcze gorącą wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach.
1 komentarz:
Apetyczne :)
Prześlij komentarz