- 25 dag łuskanego grochu
- 4 litry wody
- wędzona kość schabowa
- pętko kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
- 6 ziemniaków
- duża marchew
- seler
- pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek ilość dostosowana do gustów
- świeżo mielony pieprz
- sól,maggi
Do wywaru dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew,obrane mięsko z kości ,kiełbaskę w plasterkach i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy warzywa zmiękną nadszedł czas na groch.przecieramy go wprost do zupy przez gęste sito.
Da się to zrobić bardzo łatwo, a na sicie pozostaną łuski i resztki twardego grochu.
Doprawiamy zupę do smaku majerankiem roztartym w dłoniach,,,w ten sposób uwalniamy jego aromat,,,,świeżo mielonym pieprzem, solą oraz maggi.
MOJE RADY
- wywar mięsny można przygotować z każdego mięsa ,golonki ,żeberek czy kości ze schabu
- dodatek wędzonki jest wskazany dla zachowania aromatu i tutaj też jest pole do popisu,kości wędzone czy też bekon wędzony lub boczek idealnie się nadadzą
- woda po parzeniu szynki lub boczku też się nadaje
- czasem ziemniaki zastępuje bardzo drobnym makaronem,muszelkami lub podobnym do ryżu
- jeśli użyjecie całego grochu należy go na noc namoczyć i ugotować następnego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz