DULCE DE LECHE czyli KAJMAK DOMOWY
Dulce de leche czyli po prostu nasz kajmak. Przysmak znany na świecie,znany i u nas. Absolutnie nie jest to przepis skomplikowany,aczkolwiek czasochłonny. Nie mam na myśli oczekiwania na gotowanie mleka w puszce lecz powolne gotowanie mleka z cukrem. Prawda jest taka,że kupiłam już kiedyś gotową masę i klapa. Nie smakowało nam. Polecam wyrób domowy,bo i satysfakcja większa i smak niepowtarzalny który pamiętam z dzieciństwa.Tą masą mama mojego taty przekładała wafle,pycha
- 6 szklanek mleka
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Do rondla o grubym dnie wlać mleko,wsypać cukier i gotować na maleńkim ogniu 3 lub nawet 4 godziny,aż nasza masa nabierze karmelowego koloru i wyraźnie zgęstnieje.
Jeśli jesteście mało cierpliwi jedną szklankę mleka zastąpcie szklanką kremówki.
MOJE RADY
- smak masy możemy dowolnie zmieniać np.dodając pod koniec gotowania 2 łyżki kakao ,1\2 tabliczki czekolady,2 łyżki kawy neski, 1 łyżkę kawy prawdziwej, łyżeczkę ekstraktu waniliowego, pół kieliszeczka amaretto
- ostatni mój wynalazek to dodatek chałwy,gdy masa jest jeszcze ciepła dodaję jeden baton chałwy i mieszam,aż się roztopi
2 komentarze:
Bardzo przydatny przepis w kuchni, na pewno nie raz skorzystamy :) Pozdrawiamy :)
Bardzo mi miło,zapraszam częściej :)
Prześlij komentarz