Kopytka o smaku curry z ,,winnym,, gulaszem
Ten obiad smakował nam bardzo. Kopytka o smaku curry są wybitne,mięciutkie ,lekko pikantne i żółciutkie. W duecie z gulaszem i sosikiem o wyczuwalnej nucie wina smakują wybornie. Śmiem twierdzić,że taki zestaw doskonale sprawdzi się na proszonym obiedzie lub uroczystej kolacji. Kluski zrobiłam wedle swojej receptury, a i gulasz to mój przepis. Uważam,że gotowanie sprawia o tyle większą przyjemność o ile nie trzymamy się sztywno przepisu, a zaczynamy eksperymentować z nowymi smakami
KOPYTKA
- ziemniaki ilość potrzebna dla 3 osób ( u mnie kilogram )
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- przyprawa curry
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry - 1 łyżka . Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy za pomocą praski lub po prostu mielimy. Masę przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. 1\4 masy wyjmujemy i odkładamy,a pustą ćwiartkę wypełniamy mąką pszenną ze sporą garścią mąki ziemniaczanej. Dosypujemy łyżeczkę curry ,dorzucamy odłożoną część i zagniatamy szybko ciasto. W międzyczasie gotujemy w sporym garnku wodę do ugotowania klusek,którą solimy dopiero gdy zawrze. Z masy toczymy wałeczki i tniemy ukośne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną. Odcedzamy
GULASZ
- 80 dag ładnej wieprzowiny
- duża marchew
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka ostrej musztardy
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
- 1\2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- oliwa do smażenia
Cebule i marchew kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy marchew z cebulą ,gdy się zeszklą dodajemy czosnek . Mięso pokrojone w spore kawałki obtaczamy w mące i dorzucamy do warzyw. Smażymy tak długo aż wyraźnie zbrązowieje. Dopiero teraz solimy i pieprzymy. Podlewamy winem i zagotowujemy mieszając i jednocześnie odrywając cały smak z dna rondla,dodajemy bulion i gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy ziołami,koncentratem i musztardą.Ponownie zagotowujemy. Wsypujemy natkę.
MOJE RADY
- ziemniaki solimy dopiero gdy woda w nich się zagotuje
- pamiętajcie,że curry jest bardzo zdecydowane w smaku więc z tą solą ostrożnie
- przygotowanie kopytek przypomina produkcję klusek ślaskich lecz tu przewagę ma mąka pszenna
- dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że kluseczki się nie rozpadną
- kopytka nie powinny leżeć, trzeba je natychmiast ugotować
- nadmiar klusek można zamrozić lecz najpierw polecam zaparzyć je we wrzątku,ostudzić i zamrozić na tacy,dopiero wtedy przekładać do woreczków
- jak widzicie nie dodaję jajka do klusek,uważam je za zbędne
- do gulaszu polecam wina z południowej afryki są obłędnie dobre kulinarnie
- pamiętajcie,że wina do gotowania też nie mogą być zbyt tanie, to ma być wino nie kwach
- kto nie lubi wina może dodać sam bulion
- zamiast natki może być również kolendra
- w moim przepisie użyłam musztardy sarepskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz