Racuchy serowe z jabłkami i sliwkami
Jestem mięsożercą, nie zmienia to jednak faktu,że od czasu do czasu lubię jarskie dania smażone, a w szczególności racuchy i placki wszelakie.Ten przepis jak już pewnie się domyślacie to ,,mój twór,, ot tak ,z potrzeby chwili powstało drugie danie dla głodnej gromadki. Każdemu chciało się coś słodkiego, a tu ani ciasta ani nawet zabłąkanego cukierka nie było , a racuchy łączyły w sobie i słodycz deseru i konkret drugiego dania. Było pysznie. Wszak nadszedł sezon na jabłka i śliwki, trzeba to wykorzystać maksymalnie
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka L
- 1 szklanka mleka 3\2 %
- 1\2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy
- 3 jabłka
- 4 śliwki
Wszystkie składniki ciasta porządnie wymieszać w misce,odstawić na jakiś czas by mąka zaczęła pracować. Wkroić jabłka,najlepiej w plasterkach oraz śliwki pokrojone na ćwiartki. Smażymy racuchy na oleju,dokładnie w takiej ilości by swobodnie pływały,do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem
MOJE RADY
- serek może być o smaku takim jakim lubicie
- może być również mascarpone ( 150 gram )
- sodę najlepiej rozpuścić w mleku i wlać dopiero do ciasta - trik cukierniczy
- cukier wanilinowy to zamiennik prawdziwego cukru waniliowego,ma w swym składzie etylowanilinę,,,,,tak,tak to ten cukier ,który kupujemy w sklepie
- by mieć prawdziwy cukier waniliowy do słoika wsypujemy cukier np.szklankę, dodajemy 2 laski rozciętej wanilii i niech się to spokojnie ,,przegryzie,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz