Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

środa, 10 lutego 2016

Kakaowiec z kremem cappuccino


   Jeden z lepszych murzynków jakie jadłam.Fantastycznie kakaowy z kremem który doskonale pasuje do ciasta.
  Ciasto jest proste w wykonaniu i niestety bardzo szybko znika , dlatego proponuję zrobić od razu podwójna porcję. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika Claudia.

     CIASTO
  • kostka margaryny Palma
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • pasta waniliowa lub cukier wanilinowy
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
     Margarynę,cukier i kakao włożyć do rondelka i roztopić na gładką masę. Połowę szklanki odlać na polewę. Resztę przestudzić. Ubić pianę z białek,żółtka dołożyć do masy zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i  pastę waniliową .Wymieszać mikserem. Na koniec dołożyć ubitą pianę delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( 30x10 )i wstawić do nagrzanego piekarnika - 175 stopni - na 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na blaciki.

    KREM
  • 0,5 mleka
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 2 łyżki kremu typu nutella
  • 4 łyżki kawy cappuccino w proszku o dowolnym smaku ( u mnie orzechowe )
  • kostka masła
   Na mleku ugotować budyń wg.przepisu z dodatkiem kremu nutella. Przykryć naczynie folią tak by ta nie dotykała budyniu - nie zrobi się kożuch - ostudzić.
Utrzeć masło do białości dodając po łyżce zimnego budyniu,na koniec wmieszać cappuccino.
Każdą warstwę ciasta przełożyć kremem. Złożyć ciasto i oblać pozostawioną masą. Przed podaniem schłodzić.
Prześlij komentarz