Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 12 lutego 2016

Bułki z suszonymi pomidorami


      Kolejna porcja domowego pieczywa. Bułki z suszonymi pomidorami, wypiek miękki o kolorze bursztynu. A to wszystko za sprawą oliwy w której marynowały się pomidory. Nam smakowały bardzo,,,tak bardzo, że jedliśmy je chwilę po wyjęciu z piekarnika ze świeżym masełkiem które apetycznie rozpływało się na jeszcze ciepłym pieczywie. Do tego pomidor i nic więcej nie trzeba do szczęścia.
  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 10 posiekanych suszonych pomidorów
  • 50 ml oliwy w której marynowały się pomidory
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • szczypta ostrej papryki
   Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy cukier,drożdże,sól,paprykę,suszone pomidory i dolewając wodę zagniatamy ciasto. Na koniec wtłaczamy oliwę. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki.każdą smarujemy wodą, odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.  Wstawiamy do nagrzanego - 180 stopni- piekarnika na 35 minut .
Prześlij komentarz