Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

środa, 24 lutego 2016

Placki z gotowanych ziemniaków



    Czasem bywa tak,że coś zostaje nam z obiadu. Tym czymś najczęściej jest makaron lub gotowane ziemniaki. Problemu nie ma jeśli ziemniaków jest na tyle dużo iż wystarczy ich na pierogi lub ziemniaczane kotlety. A co jeśli jest ich troszkę?? W takiej sytuacji polecam placki. Wyglądają wybornie i tak też smakują. Podane z mięsnym sosem mogą stanowić samodzielne danie. Wariacji jednak i tutaj nie brak o czym w przypisie MOJE RADY
  •  25 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko - u mnie 4 jajka przepiórcze
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • sól
  • natka pietruszki
   Ziemniaki wrzucamy do malaksera,dodajemy jajka i mleko. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miseczki,doprawiamy i dodajemy mąkę. Rozgrzewamy oliwę ( niewiele ) najlepiej na nieprzywierającej patelni,kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego i smażymy placuszki , aż ładnie się zrumienią.
Podajemy z sosikiem.

  
     MOJE RADY
  1. Jeśli macie więcej ziemniaków ,mleka powinniście dolać tyle by otrzymać dość gęstą masę lecz nie może być płynna
  2. Placki można wzbogacić smakowo np. smażoną cebulką , boczkiem, szynką lub papryką,groszkiem czy też serem żółtym
  3. Świetnie smakują z siekanym szpinakiem i sosem czosnkowo - jogurtowym
  4. Jeśli planujecie podać je na słodko rezygnujemy z przypraw podanych w przepisie i serwujemy je z frużeliną wiśniową lub musem jabłkowym,,,obie wersje są pyszne.
Prześlij komentarz