Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 lutego 2016

Fale Dunaju,,,,, raczej zwariowane



     Lubię to ciasto. Wpadłam jednak na pomysł ,że można wykonać małą wariację na jego temat. Jak widać na załączonym zdjęciu wszystko fajnie się udało nie tylko wizualnie lecz smakowo - strzał w dziesiątkę. Kiwi topią się w błękicie , a nad nimi króluje mus czekoladowy przyozdobiony cukrowymi perełkami.
Czyż teraz nie wygląda to jak prawdziwa fala? Zabierajcie się za pieczenie :) 
    
CIASTO
  • 3 jajka podzielona na białka i  żółtka
  • 3\4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 1\2 opakowania błękitnej galaretki lub niebieski barwnik spożywczy 
  • 4 owoce kiwi - obrane i pokrojone na półplasterki
    Białka ubijamy prawie na sztywną pianę. Dodajemy po troszku cukier , a gdy się rozpuści wlewamy żółtka.
 Teraz małymi porcjami wciąż miksując wlewamy olej , następnie dodajemy naprzemiennie z mlekiem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
   Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy galaretkę lub barwnik, do drugiej aromat cytrynowy.
  Na blaszkę 35x20 wylewamy jasne ciasto, przykrywamy je ciastem niebieskim , i za pomocą widelca musimy przemieszać oba ciasta najlepiej zygzakowatym ruchem.Układamy owoce kiwi lekko je wciskając w ciasto.
  Pieczemy 35 minut w 175 stopniach.
       
KREM
  • 0.5 litra śmietany kremówki 
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
   Śmietanę przelewamy do rondelka ,podgrzewamy lecz nie wolno jej nam zagotować. Do gorącej dodajemy czekolady i mieszamy aż te się roztopią. Odstawiamy do wystudzenia ( najlepiej na całą noc ) .Zimną masę czekoladową ubijamy jak śmietankę na puszystą masę.Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasto.
 Wierzch posypujemy sporą ilością perłowych groszków lub po prostu ozdabiamy startą czekoladą. 
 
Prześlij komentarz