Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 lutego 2016

Zupa gulaszowa



      Bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa. W sam raz na zimowe obiadki.Posiada kilka odmian jednak ja prezentuję wersję tę najbardziej ulubioną. Zupa powinna być lekko pikantna,gęsta i uwodzić aromatem wędzonej papryki. Jest ona bardzo łatwo dostępna w sklepach internetowych. Polecam jej zakup gdyż zobaczycie zdecydowaną różnicę gdy użyjecie jej zamiast słodkiej papryki.
  • 70 dag szynki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 4 spore ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 1\2 opakowania mrożonej kukurydzy - w sezonie 3 kolby świeżej
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
  • chilli do smaku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • smalec lub tak jak u mnie rama w płynie
  Umyte i osuszone mięso kroimy w dość dużą kostkę,solimy.. Tak samo kroimy cebulę,ziemniaki i paprykę. 
 W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz,wrzucamy mięso i smażymy aż ładnie się zrumieni.
Wsypujemy paprykę,chwilę smażymy do momentu,gdy zacznie się unosić fantastyczny paprykowy zapach,dodajemy cebulę i zalewamy wodą lub wywarem mięsnym. Ilość płynu należy dostosować w\g gustu.Jedni bowiem wolą zupy bardziej płynne inni gęściejsze.
Gdy mięso zdecydowanie zmięknie dodajemy ziemniaki,kukurydzę i przecier. Pod koniec wrzucamy paprykę i absolutnie nie wolno nam dopuścić by ta się rozpadła. Powinna zmięknąć lecz nie na tyle by odchodziła od niej skórka.Doprawiamy do smaku. Podajemy bardzo gorącą z kromką ciemnego pieczywa.
Prześlij komentarz