Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

środa, 17 lutego 2016

Zakwas żytni na domowy żurek


  Przedstawiam,,,,zakwas. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli domowego żuru. Ten jest z mąki żytniej razowej, cudownie pachnie czosnkiem i jest już odpowiednio kwaśny. Będzie idealny do zalewajki lub żurku. Wszystko zależy od tego co rodzina sobie zażyczy.
Polecam samodzielne wykonanie zakwasu gdyż ten właściwy nigdy nie powinien być kupowany w plastikowych butelkach czy tez foliowych workach. Jeśli już musicie go kupić polecam ten sprzedawany na bazarkach w szklanych butelkach najczęściej sprzedawany przez starsze panie.
  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 700 ml ciepłej wody - temperatura pokojowa 
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  Litrowy słoik wyparzamy to bardzo ważne. Wsypujemy do niego mąkę zalewamy wodą dodajemy przyprawy i czosnek mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zakwas powinien wyraźnie pachnieć ( kwaskowy zapach ).
Dla przyspieszenia procesu ,wystarczy dodać do wody kawałek razowego chleba.
Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce do 14 dni. Jeśli z jakichkolwiek powodów na zakwasie pojawi się pleśń trzeba wszystko wyrzucić,słoik ponownie wyparzyć i powtórzyć wszystko od początku. Pierwszy raz zrobiony zakwas nie jest tak dobry jak następny,dlatego można zrobić tak,,,,pierwszy zakiszony zakwas wylać zostawiając trochę poprzednika na dnie,nastawić następny i ten dopiero dodać do gotowania zupy.
Prześlij komentarz