Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 16 lutego 2016

Przekładaniec makowy



    Przeglądałam sobie przepisy i znalazłam takie oto ciacho. Szybko przeskanowałam zawartość spiżarni , każdy składnik w niej był więc wzięłam się do pracy. Efektem jej jest taki oto ciasto - torcik.
Przepis pochodzi z czasopisma Przyślij Przepis .

BISZKOPT MAKOWY
  • 4 jaja podzielone na białka i żółtka
  • szklanka cukru
  • 1 i 1\2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
  • 3\4 szklanki suchego maku
     Białka wlewamy do suchej miski ,ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy do jego rozpuszczenia.Teraz dodajemy po żółtku,miksujemy.
Do masy po łyżce dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas wszystko mieszając tym razem łopatką. Na koniec wsypujemy mak. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Zimne kroimy na 2 blaty.

KREM
  • 750 mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • odrobina alkoholu ;opcjonalnie
   DODATKOWO
  • opakowanie galaretki szafirowej ( producent Wodzisław ) lub waszej ulubionej
  • szklanka frużeliny wiśniowej ( przepis na blogu )
  Najpierw rozpuść galaretkę w szklance wrzątku,odstaw do przestudzenia.
3\4 porcji mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozrób budynie. Wlej mieszankę do wrzącego mleka ,gotuj aż pokażą się bąbelki . Odstaw do wystudzenia przykrywając budyń folią spożywczą tak by leżała na jego powierzchni. w ten sposób na budyniu nie zrobi się kożuch. 
 Utrzyj kostkę masła i po łyżce dodawaj zimny budyń. Do utartej masy wlej alkohol ,wymieszaj.
Czas na złożenie ciasta - dolny blat posmaruj frużeliną rozsmaruj też połowę kremu.Przykryj drugim blatem,rozsmaruj drugą połowę kremu,wylej tężejącą galaretkę i przykryj trzecim blatem.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie możesz oblać je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Prześlij komentarz