Prowansalskie kotlety mielone i pieczarki w kwaśniej śmietanie
Niby kotlet, niby mielony, niby nic,,,,a jednak. Za sprawą kilku składników moja rodzina pokochała mielonego. Jeśli podacie go z surówką z marchewki i jabłka ,pysznymi tłuczonymi ziemniakami i pieczarkami duszonymi w kwaśnej śmietanie to podczas obiadu usłyszycie tylko,,,mmmm mniam,,,od razu zróbcie więcej
- 80 dag zmielonej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 8 - 10 posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- masło klarowane
- tarta bułka - najlepiej domowa
Mięso przełóż do miski , wbij jajka,dodaj posiekany czosnek, bułkę i przyprawy.Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę przesmaż na maśle. Wystudzoną wraz z pomidorami dodaj do mięsa. Wyrób masę , aż będzie kleista. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, każdy obtocz w tartej bułce i usmaż na rumiano na klarowanym masełku.
PIECZARKI
- 40 dag pieczarek obranych i pokrojonych na ćwiartki
- duża cebula
- sól
- pieprz
- 1\2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki )
- małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany
- masło
Rozgrzej masełko,wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i chwilkę przesmaż. Dodaj ćwiartki pieczarek sól oraz pieprz . Duś do chwili gdy z pieczarek odparuje woda i zaczną się smażyć razem z cebulką. Wtedy dolej bulion i gotuj przez 5 minut. Dodaj śmietanę.Całość duś aż sosik zgęstnieje.
MOJE RADY
- Do kotletów użyj mięsa dobrej jakości ,jednak z przerostem tłuszczu. Z chudego mięsa wyjdą bardzo suche kotlety.
- Jeśli masa wyszłaby zbyt rzadka,dodaj garść bułki tartej lub pomiń jedno jajko
- Do smażenia najlepsze będzie klarowane masło lecz może być też olej rzepakowy lub nawet smalec.
1 komentarz:
Jestem pies na kotlety !!! :D
Jako że ten pies jestem i lubię smaczki dodaję do mięsa mielonego ociupinkę wędzonego boczku. Mam mnie tego nauczyła i tak mi juz pozostało. W ogólności to bym się chętnie z Wami przysiadła do stołu :D
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Prześlij komentarz