Nazwałam go tak , ponieważ do jego zrobienia użyłam musztardy rosyjskiej. Za jej sprawą nie ma koloru kremowego lecz w niczym , przynajmniej mnie , nie przeszkadza.Jeszcze jedną innowacją jest dodatek balsamicznego octu jabłkowego i sporej ilości grubo mielonego kolorowego pieprzu.Takie składniki odmieniły klasyczny majonez w sos bardzo ekskluzywny , który nie tylko dosmacza sałatki lecz bryluje na stole jako samodzielny dip do warzyw lub dodatek do grilowanych mięs.
- jajko rozmiar L - sparzone wrzątkiem
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej ( z dodatkiem całych ziaren gorczycy )
- 2 łyżeczki balsamicznego octu jabłkowego ( lub octu balsamicznego z Modeny )
- 2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
- łyżeczka soli
- szklanka dobrego oleju - u mnie rzepakowy
Gotowy majonez przełóż do pojemniczka ze szczelną pokrywką o wstaw na godzinę do lodówki.
MOJE RADY
- możesz zrezygnować z całego jaja i użyć tylko żółtka
- musztardę rosyjską zastąp taką jaka Ci smakuje i jaką lubisz
- w domowym majonezie najlepiej sprawdza się olej o neutralnym smaku i zapachu , nie polecam oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny zmienia kolor sosu jeśli go nie lubisz dodaj ocet winny lub spirytusowy albo sok z cytryny
2 komentarze:
Pomysł jest super!
Tylko...powinnaś nazwać go : majonez z rosyjską musztardą. 'Majonez rosyjski' to myląca nazwa, bo przecież przepis nie pochodzi z Rosji. W ten sposób powstają w sieci przekłamania, które trudno potem wykorzenić...
Jestem językoznawcą, więc pozwoliłam sobie na sprostowanie.
Pozdrowienia!
Dziękuję za dygresję.Dzięki komentarzom wiem , że ktoś uważnie czyta blogi,pozdrawiam :)
Prześlij komentarz