- 60 dag mielonej łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- sól i grubo mielony kolorowy pieprz
- 1\2 posiekanego pęczka natki pietruszki
- łyżka suszonego majeranku
- mała , namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta kajzerka
- 50 dag pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- mała posiekana cebulka
- 250 ml śmietany 36%
- Rama w płynie do smażenia
Na rozgrzaną Ramę wrzuć cebulkę ,przesmaż aż lekko się zeszkli,dodaj pieczarki. Smaż do momentu odparowania wody z grzybów. Wtedy wlej śmietankę,dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu wyraźnego zredukowania płynu.
Z przygotowanego mięsa formuj małe klopsiki, za każdym razem maczając ręce w zimnej wodzie ( przygotuj sobie miseczkę z wodą ) . Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kuleczki przełóż do sosu pieczarkowego i pogotuj razem na maleńkim ogniu 10 minut.
Podawaj z młodymi ziemniaczkami posypanymi natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz