Bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa. W sam raz na zimowe obiadki.Posiada kilka odmian jednak ja prezentuję wersję tę najbardziej ulubioną. Zupa powinna być lekko pikantna,gęsta i uwodzić aromatem wędzonej papryki. Jest ona bardzo łatwo dostępna w sklepach internetowych. Polecam jej zakup gdyż zobaczycie zdecydowaną różnicę gdy użyjecie jej zamiast słodkiej papryki.
- 70 dag szynki wieprzowej
- 3 duże cebule
- 4 spore ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 1\2 opakowania mrożonej kukurydzy - w sezonie 3 kolby świeżej
- kartonik przecieru pomidorowego
- 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- chilli do smaku
- sól i świeżo mielony pieprz
- smalec lub tak jak u mnie rama w płynie
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz,wrzucamy mięso i smażymy aż ładnie się zrumieni.
Wsypujemy paprykę,chwilę smażymy do momentu,gdy zacznie się unosić fantastyczny paprykowy zapach,dodajemy cebulę i zalewamy wodą lub wywarem mięsnym. Ilość płynu należy dostosować w\g gustu.Jedni bowiem wolą zupy bardziej płynne inni gęściejsze.
Gdy mięso zdecydowanie zmięknie dodajemy ziemniaki,kukurydzę i przecier. Pod koniec wrzucamy paprykę i absolutnie nie wolno nam dopuścić by ta się rozpadła. Powinna zmięknąć lecz nie na tyle by odchodziła od niej skórka.Doprawiamy do smaku. Podajemy bardzo gorącą z kromką ciemnego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz