Lubię to ciasto. Wpadłam jednak na pomysł ,że można wykonać małą wariację na jego temat. Jak widać na załączonym zdjęciu wszystko fajnie się udało nie tylko wizualnie lecz smakowo - strzał w dziesiątkę. Kiwi topią się w błękicie , a nad nimi króluje mus czekoladowy przyozdobiony cukrowymi perełkami.
Czyż teraz nie wygląda to jak prawdziwa fala? Zabierajcie się za pieczenie :)
CIASTO
- 3 jajka podzielona na białka i żółtka
- 3\4 szklanki cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml lekko ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- 1\2 opakowania błękitnej galaretki lub niebieski barwnik spożywczy
- 4 owoce kiwi - obrane i pokrojone na półplasterki
Teraz małymi porcjami wciąż miksując wlewamy olej , następnie dodajemy naprzemiennie z mlekiem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy galaretkę lub barwnik, do drugiej aromat cytrynowy.
Na blaszkę 35x20 wylewamy jasne ciasto, przykrywamy je ciastem niebieskim , i za pomocą widelca musimy przemieszać oba ciasta najlepiej zygzakowatym ruchem.Układamy owoce kiwi lekko je wciskając w ciasto.
Pieczemy 35 minut w 175 stopniach.
KREM
- 0.5 litra śmietany kremówki
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
Wierzch posypujemy sporą ilością perłowych groszków lub po prostu ozdabiamy startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz