Czasem bywa tak,że coś zostaje nam z obiadu. Tym czymś najczęściej jest makaron lub gotowane ziemniaki. Problemu nie ma jeśli ziemniaków jest na tyle dużo iż wystarczy ich na pierogi lub ziemniaczane kotlety. A co jeśli jest ich troszkę?? W takiej sytuacji polecam placki. Wyglądają wybornie i tak też smakują. Podane z mięsnym sosem mogą stanowić samodzielne danie. Wariacji jednak i tutaj nie brak o czym w przypisie MOJE RADY
- 25 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
- 200 ml mleka
- 1 jajko - u mnie 4 jajka przepiórcze
- 4 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- czosnek granulowany
- sól
- natka pietruszki
Podajemy z sosikiem.
MOJE RADY
- Jeśli macie więcej ziemniaków ,mleka powinniście dolać tyle by otrzymać dość gęstą masę lecz nie może być płynna
- Placki można wzbogacić smakowo np. smażoną cebulką , boczkiem, szynką lub papryką,groszkiem czy też serem żółtym
- Świetnie smakują z siekanym szpinakiem i sosem czosnkowo - jogurtowym
- Jeśli planujecie podać je na słodko rezygnujemy z przypraw podanych w przepisie i serwujemy je z frużeliną wiśniową lub musem jabłkowym,,,obie wersje są pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz