Przeglądałam sobie przepisy i znalazłam takie oto ciacho. Szybko przeskanowałam zawartość spiżarni , każdy składnik w niej był więc wzięłam się do pracy. Efektem jej jest taki oto ciasto - torcik.
Przepis pochodzi z czasopisma Przyślij Przepis .
BISZKOPT MAKOWY
- 4 jaja podzielone na białka i żółtka
- szklanka cukru
- 1 i 1\2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy
- 3\4 szklanki suchego maku
Do masy po łyżce dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas wszystko mieszając tym razem łopatką. Na koniec wsypujemy mak. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Zimne kroimy na 2 blaty.
KREM
- 750 mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- kostka masła
- odrobina alkoholu ;opcjonalnie
- opakowanie galaretki szafirowej ( producent Wodzisław ) lub waszej ulubionej
- szklanka frużeliny wiśniowej ( przepis na blogu )
3\4 porcji mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozrób budynie. Wlej mieszankę do wrzącego mleka ,gotuj aż pokażą się bąbelki . Odstaw do wystudzenia przykrywając budyń folią spożywczą tak by leżała na jego powierzchni. w ten sposób na budyniu nie zrobi się kożuch.
Utrzyj kostkę masła i po łyżce dodawaj zimny budyń. Do utartej masy wlej alkohol ,wymieszaj.
Czas na złożenie ciasta - dolny blat posmaruj frużeliną rozsmaruj też połowę kremu.Przykryj drugim blatem,rozsmaruj drugą połowę kremu,wylej tężejącą galaretkę i przykryj trzecim blatem.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie możesz oblać je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz