CIASTO
- mąka pszenna
- sól
- ciepła woda
FARSZ
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 25 dag twarogu półtłustego
- 7 dag rokpola
- 7 dag bryndzy
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- biały pieprz
- sól czosnkowa i cebulowa
- mała szczypta tymianku
- 4 łyżki oleju
Cebulę i czosnek siekamy,przesmażamy na oleju. Twaróg mielimy naprzemiennie z ziemniakami i serami oraz cebulką. Przyprawiamy solami ,pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Ciasto podzielone na kawałki rozwałkowujemy na placek i szklanką wykrawamy krążki. Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu i sklejamy pierogi dowolną techniką,gdyż każdy preferuje inną. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia. Polewamy przesmażonym bekonem z cebulką.
MOJE RADY
- do ciasta pierogowego używam mąki tortowej lub specjalnej pierogowej
- nie dodaję do ciasta jajka ,uważam,że ciasto jest wtedy zbyt twarde
- ważne by zagniatać ciasto ciepłą wodą,jest wtedy bardziej elastyczne
- do farszu najlepsze będą ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego
- można zrezygnować z bryndzy na rzecz rokpola lub odwrotnie
- farsz musi być wyrazisty za sprawą soli i pieprzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz