- główka białej kapusty
- 50 dag kiszonej kapusty
- 70 dag mielonej karkówki
- 20 dag ryżu długoziarnistego
- 10 cebul średniej wielkości
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 15 dag wędzonego surowego boczku
- karton dobrego soku pomidorowego
- 1\2 paczki smalcu
- opakowanie słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku do momentu aż da się ściągać z niej liście w ilości 10 sztuk. Ryż ugotować w posolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu. Podzielić na połowę. Mięso,ryż,połowę cebuli,sól i pieprz wyrobić na masę,odstawić na chwilę by się ,,przegryzła,,. W tym czasie na drugiej połowie cebuli przesmażamy kapustę kiszoną razem z wędzoną papryką i słodką papryką. W szklance wody rozpuszczamy koncentrat i wlewamy do kapusty. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Każdy liść kapusty pozbawiamy twardego nerwu ,kładziemy sporą kulkę farszu i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka kładziemy nasze zawijasy przykrywamy je kapustką kiszoną i zalewamy sokiem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu około 3 godzin.
MOJE RADY
- kapustę białą można zastąpić włoską
- ważne by nie rozgotować ryżu bo z masy zrobi się nieapetyczna ciapa
- w przypadku braku wędzonej papryki nie ma tragedii weź dwa opakowania słodkiej papryki lub wymieszaj ją z ostrą papryką
- dla amatorów ,,wypalania,, gardła kupcie pikantny sok pomidorowy i dodajcie chilii
- kapustę kiszoną gdyby była bardzo kwaśna radzę przepłukać pod strumieniem wody
- kto nie lubi smalcu może zamienić go na olej,masło lub inny tłuszcz
- gdyby ubywało płynu w czasie duszenia dolewajcie sukcesywnie sok pomidorowy
- gołąbki można też piec w piekarniku 180 stopni - 2 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz