Hot dogi domowe
Kolejny domowy fast food i jakże udany. Mięciutkie ciasto,pyszne nadzienie i nieśmiertelna parówka. Po wyjęciu z piekarnika smakują wybornie lecz i odgrzewanym niczego nie brak. Podane z filiżanką barszczyku śmiało mogą stanowić jednodaniowy posiłek
CIASTO
- 30 dag mąki tortowej
- 200 ml ciepłej wody
- 2 dag drożdży
- 3\4 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy lub oleju
Mąkę wsypujemy do miski razem z solą . W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mieszaninę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Teraz dodajemy olej i wyrabiamy aż zacznie odstawać od dłoni i od miski. Spokojnie,nie trwa to długo ,wystarczy wyrobić je na tyle by składniki się dobrze połączyły . Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Odstawiamy na czas przygotowania składników nadzienia.
DODATKI
- 8 parówek
- 8 plastrów sera żółtego
- duża, bardzo drobno posiekana cebula
- pikantny keczup
- jajo do posmarowania
Każdy kawałek rozwałkowujemy na kwadratowy placuszek. Smarujemy go keczupem , posypujemy cebulką i kładziemy zawiniętą w serek parówkę.Zawijamy wszystko w rulon i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy hot dog smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Podajemy cieplutkie
MOJE RADY
- zamiast parówek możemy użyć kiełbasek
- kto nie lubi cebulki może dodać drobno posiekane korniszonki
- zamiast keczupu proponuję dobry koncentrat pomidorowy lub np.ajvar ( pasta z papryki )
- w wersji wegetariańskiej farsz może być warzywny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz