Ciastka owsiano - kokosowe czyli mały wstęp do świąt
Małymi kroczkami testuję przepisy na ciastka świąteczne.Te ciasteczka na pewno będą na świątecznym stole gdyż są i miękkie i pyszne i nadziane bakaliami i,,,,szybko się je produkuje. Mają jeszcze jeden plus nie są wcale bardzo słodkie . Przepis znalazłam na luźnej karteczce która wypadła mi z książki,bardzo niedbale napisany podejrzewam więc,że spisywałam go z któregoś programu kulinarnego. Fakt faktem wypiek bardzo udany,polecam
- 17,5 dag masła lub margaryny
- szklanka mąki
- 1\2 łyżeczki sody
- 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo rozmiar L
- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 1\3 szklanki wiórków kokosowych
- garść rodzynek
- garść skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- garść żurawiny
Wszystkie składniki zagniatamy jak na kruche ciasto. Schładzamy około godzinki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką krążki lub odrywamy z ciasta kawałeczki robimy z nich kulki i lekko spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Już chłodne ciastka oblewamy roztopioną czekoladą i dowolnie dekorujemy.
MOJE RADY
- użyłam mąki tortowej lecz można użyć i zwykłej pszennej
- tłuszcz musi być bardzo zimny
- ciasto troszkę się klei wystarczy podsypywać go mąką podczas wałkowania
- ciastka nie wymagają smarowania jajem przed pieczeniem
- można użyć dowolnej mieszanki bakalii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz