Piernik dojrzewający czyli smak tradycji część I
Każdy kto kocha święta i ceni smak tradycji powinien upiec ten właśnie piernik. Długo leżakujące ciasto nabiera odpowiedniego smaku i aromatu,a upieczone odpowiednio wcześnie skruszeje i jest niepowtarzalnie miękkie i smaczne. Dziś pierwsza część czyli zrobienie ciasta i odstawienie do lodówki lub piwniczki by ciasto odpoczęło. Przepis nie jest ani kosztowny ani pracochłonny i wart wypróbowania
CIASTO
- 1 kg mąki pszennej
- 0.5 kg miodu koniecznie prawdziwego najlepiej gryczanego
- 1 i 1\3 szklanki cukru
- kostka smalcu
- 3 jajka
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
Miód,cukier i smalec wkładamy do rondla i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sodę,przyprawę , jajka,mleko, wlewamy mieszaninę miodu i zagniatamy ciasto lub ściślej ujmując mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto po wymieszaniu jest dość gęste lecz po leżakowaniu swobodnie da się rozwałkować. Przekładamy ciasto do miski, szczelnie owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 - 6 tygodni. Po tym czasie tydzień przed świętami pieczemy piernik. Z podanej proporcji wychodzą trzy blaty, ale o tym przed pieczeniem,,,,,,,,,,,cdn
MOJE RADY
- jedyną radą jest odpowiednio wczesne zarobienie ciasta,przynajmniej trzy tygodnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz