Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Jogurtowe muffiny xxl o smaku truskawek i malin


 Niestety po cieście ani śladu , a słodkiego wciąż się chce. Zrobiłam więc baaardzo duże muffinki o dość oryginalnym smaku i wyglądzie. Piekłam je w foremkach silikonowych co bardzo ułatwiło mi życie gdy trzeba było ciastka wyciągnąć. Lubie tego typu formy, nie trzeba ich smarować tłuszczem, można je myć w zmywarce i,,,,,zajmują mało miejsca..Ciasta tego typu są też nieziemsko proste do zrobienia i nie wymagają używania miksera. Sekret muffinek bowiem to grudkowata konsystencja ciasta , które bardzo krótko się miesza .

  • 1 jajko L
  • 250 gram mąki
  • 1\2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu truskawkowego
  • 5 gram roztopionego masła 
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść malin 
  Jajo,cukier i sól krótko ubijamy rózgą. Dodajemy jogurt,mąkę z proszkiem i roztopione masło. Po wymieszaniu od razu nakładamy ciasto do foremek wciskając do każdej po kilka malin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 minut.

MOJE RADY
  • można użyć jogurtu o dowolnym smaku,ważne by był dość gęsty
  • oczywiście dobór owoców to tez kwestia gustu
  • ważne by ciasta nie mieszać długo , ot tylko do połączenia składników
  • zamiast masła można dodać olej w ilości 3 łyżek
  • używając owoców mrożonych nigdy ich nie rozmrażajcie , do ciasta dodajemy owoce zamrożone
  • cukier biały proponuję zastąpić cukrem brązowym 
                                                                        
Prześlij komentarz