Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 4 sierpnia 2015

Naleśniki wg Magdy Gessler z serekiem pomarańczowym i frużeliną


Zrobiłam je zupełnie przypadkiem. Nie ukrywam przepis bardzo konkretny, bardzo prosty i zdeklasował moje naleśniki które robiłam od zawsze i ,,na oko,,. Nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła w oryginał swoich wariacji. Za każdym razem wychodziły cieniutkie,z chrupiącą obwódką. 
Sekret,,,dobrze dobrane proporcje i smażenie na klarowanym maśle

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przecedzić przez gęste sitko i odstawić na co najmniej godzinę by mąka zaczęła pracować. Smażymy na sklarowanym maśle cienkie naleśniki. Podajemy z serkiem lub frużeliną

SEREK POMARAŃCZOWY
  • opakowanie serka mascarpone lub homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok i skórka otarta ze sparzonej pomarańczy
  • łyżka dżemu pomarańczowego
   Składniki wymieszać w miseczce ,odstawić by wszystko się przegryzło

 MOJE RADY
  • smak naleśników możemy  dowolnie zmieniać
  • w wersji ,, na słodko,, do ciasta dodajemy opcjonalnie - 2 łyżki kakao, łyżkę neski, 1\3 szklanki wiórków kokosowych ( po przecedzeniu ) , szklankę mleka zastępujemy mlekiem kokosowym, szklankę wody zastępujemy wodą kokosową, 2 łyżki kawy cappuccino smak dowolny
  • ostatnia słodka wariacja - wodę gazowaną zastąpiłam oranżadą pomarańczową
  • wersje wytrawne - sok z buraka daje naleśniki buraczkowe , pół szklanki zmiksowanego szpinaku daje naleśniki  szpinakowe , łyżka koncentratu pomidorowego daje naleśniki pomidorowe
  • wodę gazowaną można zastąpić piwem lecz tylko dla wersji wytrawnej 
Prześlij komentarz