Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 4 września 2015

Akcja pierożek czyli eksperymentalne pierożki krucho - drożdżowe



  Pierożki i rogaliki są efektem mojego eksperymentu produkcji ciasta krucho- drożdżowego. Okazuje się bowiem , że wcale nie trzeba mieć w lodówce mleka , śmietany, a nawet jajek by powstały cudownie mięciutkie ciastka. Ciasto wyrasta w lodówce , w obróbce jest dość luźnie  jednak nie ma najmniejszego problemu z wywałkowaniem go na placek i lepieniu pierożków.Gorąco polecam gdyż znikają tak szybko jak się pieką.

  •  4 i 1\2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1\4 kostki świeżych drożdży
  • 3\4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kostka masła lub margaryny do pieczenia ( bardzo zimnej )
  • cukier do posypania
  • kwaśny dżem do nadziewania , u mnie z czerwonej porzeczki 
 Mąkę wsypać do miski razem z cukrem pudrem , w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier wlać do mąki , na wierzch zetrzeć na tarce bardzo zimne masło lub margarynę. Zagnieść ciasto i przykryte folią spożywczą odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie zagnieść je ponownie rozwałkować podsypując mąką , wykrawać kółeczka i nadziewając sklejać pierożki. Każde ciastko otoczyć w cukrze i piec 15 minut w 180 stopniach.

MOJE RADY
  • zamiast wody w wersji de lux polecam śmietanę 18 %
  • na prawdę można użyć dobrej jakości margaryny do pieczenia
  • ponieważ każda mąka jest inna proponuję powolne wlewanie rozczynu drożdżowego by nie rozrzedzić zbyt ciasta
  • ta ilość cukru jest wystarczająca,każde ciastko i tak jest otoczone cukrem
  • najlepiej sprawdza się kwaskowy dżem lub konfitura lecz możecie nadziać pierożki czym tylko chcecie
  • należy pilnować czasu pieczenia gdyż ciastka pieką się bardzo szybko
  • to ciasto idealnie pasuje na struclę makową
                                                  

Prześlij komentarz