Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

sobota, 22 sierpnia 2015

Kopytka o smaku curry z ,,winnym,, gulaszem



Ten obiad smakował nam bardzo. Kopytka o smaku curry są wybitne,mięciutkie ,lekko pikantne i żółciutkie. W duecie z gulaszem i sosikiem o wyczuwalnej nucie wina smakują wybornie. Śmiem twierdzić,że taki zestaw doskonale sprawdzi się na proszonym obiedzie lub uroczystej kolacji. Kluski zrobiłam wedle swojej receptury, a i gulasz to mój przepis. Uważam,że gotowanie sprawia o tyle większą przyjemność o ile nie trzymamy się sztywno przepisu, a zaczynamy eksperymentować z nowymi smakami 


  KOPYTKA
  • ziemniaki ilość potrzebna dla 3 osób ( u mnie kilogram )
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • przyprawa curry 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry - 1 łyżka . Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy za pomocą praski lub po prostu mielimy. Masę przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. 1\4 masy wyjmujemy i odkładamy,a pustą ćwiartkę wypełniamy mąką pszenną ze sporą garścią mąki ziemniaczanej. Dosypujemy łyżeczkę curry ,dorzucamy odłożoną część i zagniatamy szybko ciasto.  W międzyczasie gotujemy w sporym garnku wodę do ugotowania klusek,którą solimy dopiero gdy zawrze. Z masy toczymy wałeczki i tniemy ukośne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną. Odcedzamy

  GULASZ
  • 80 dag ładnej wieprzowiny
  • duża marchew
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka ostrej musztardy
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1\2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
Cebule i marchew kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy marchew z cebulą ,gdy się zeszklą dodajemy czosnek . Mięso pokrojone w spore kawałki obtaczamy w mące i dorzucamy do warzyw. Smażymy tak długo aż wyraźnie zbrązowieje. Dopiero teraz solimy i pieprzymy. Podlewamy winem i zagotowujemy mieszając i jednocześnie odrywając cały smak z dna rondla,dodajemy bulion i gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy ziołami,koncentratem i musztardą.Ponownie zagotowujemy. Wsypujemy natkę.


MOJE RADY
  • ziemniaki solimy dopiero gdy woda w nich się zagotuje
  • pamiętajcie,że curry jest bardzo zdecydowane w smaku więc z tą solą ostrożnie
  • przygotowanie kopytek przypomina produkcję klusek ślaskich lecz tu przewagę ma mąka pszenna
  • dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że kluseczki się nie rozpadną
  • kopytka nie powinny leżeć, trzeba je natychmiast ugotować
  • nadmiar klusek można zamrozić lecz najpierw polecam zaparzyć je we wrzątku,ostudzić i zamrozić na tacy,dopiero wtedy przekładać do woreczków
  • jak widzicie nie dodaję jajka do klusek,uważam je za zbędne
  • do gulaszu polecam wina z południowej afryki są obłędnie dobre kulinarnie
  • pamiętajcie,że wina do gotowania też nie mogą być zbyt tanie, to ma być wino nie kwach
  • kto nie lubi wina może dodać sam bulion
  • zamiast natki może być również kolendra 
  • w moim przepisie użyłam musztardy sarepskiej
Prześlij komentarz