Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 25 sierpnia 2015

Racuchy serowe z jabłkami i sliwkami

Jestem mięsożercą, nie zmienia to jednak faktu,że od czasu do czasu lubię jarskie dania smażone, a w szczególności racuchy i placki wszelakie.Ten przepis jak już pewnie się domyślacie to ,,mój twór,, ot tak ,z potrzeby chwili powstało drugie danie dla głodnej gromadki. Każdemu chciało się coś słodkiego, a tu ani ciasta ani nawet zabłąkanego cukierka nie było , a racuchy łączyły w sobie i słodycz deseru i konkret drugiego dania. Było pysznie. Wszak nadszedł sezon na jabłka i śliwki, trzeba to wykorzystać maksymalnie

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 
  • 2 jajka L
  • 1 szklanka mleka 3\2 %
  • 1\2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy
  • 3 jabłka
  • 4 śliwki
 Wszystkie składniki ciasta porządnie wymieszać w misce,odstawić na jakiś czas by mąka zaczęła pracować. Wkroić jabłka,najlepiej w plasterkach oraz śliwki pokrojone na ćwiartki. Smażymy racuchy na oleju,dokładnie w takiej ilości by swobodnie pływały,do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem

MOJE RADY 
  • serek może być o smaku takim jakim lubicie
  • może być również mascarpone  ( 150 gram )
  • sodę najlepiej rozpuścić w mleku i wlać dopiero do ciasta - trik cukierniczy
  • cukier wanilinowy to zamiennik prawdziwego cukru waniliowego,ma w swym składzie etylowanilinę,,,,,tak,tak to ten cukier ,który kupujemy w sklepie
  • by mieć prawdziwy cukier waniliowy do słoika wsypujemy cukier np.szklankę, dodajemy 2 laski rozciętej wanilii i niech się to spokojnie ,,przegryzie,,
Prześlij komentarz