Pieczone żeberka po amerykańsku
Przedstawiam,,,żeberka. Pieczone na ruszcie,delikatne w smaku,mięciutkie i baaardzo pyszne.
Najważniejszą sprawą jest by kupić odpowiednio mięsiste z przerostem tłuszczyku . Nie polecam żeberek typu ,,trójkąty,, , tutaj najlepiej sprawdzą się żeberka tzw.paski.Łatwiej je podzielić i zdecydowanie krócej się pieką. Fantastyczny przepis na męskie spotkanie lub bardzo konkrety obiad.
- 1,5 kg żeberek tzw.pasków
- sól,pieprz
- 1\2 szklanki pikantnego keczupu
- łyżka ostrej musztardy - u mnie rosyjska
- 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy typu maggi
- 3 duże rozgniecione ząbki czosnku
- łyżka octu balsamicznego
- litr coca coli
Żeberka umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do miski i zalej coca colą. Wstaw pod przykryciem do lodówki na 3 godziny , a najlepiej na całą noc.Po upływie podanego czasu wyjmij mięsko i znów starannie osusz ręcznikiem. Przygotuj bejcę z podanych składników .Za pomocą pędzelka smaruj kawałki mięsa z obu stron. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Blachę piekarnikową wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na blasze ułóż ruszt , a na nim żeberka. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij , ponownie posmaruj mięso z obu stron i wstaw na kolejne 30 minut.Po tym czasie ostatni raz wyjmij i posmaruj mięso wstaw ponownie do pieca na 50 minut. Obserwuj proces pieczenia,gdyż mając mniej mięsne żeberka upieką się one znacznie szybciej.Podawaj z surówką Colesław.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz