Gdybym miała zrobić ranking na ulubiony owoc wygrałaby wiśnia. Tak,tak nie truskawka nie jabłko tylko kwaśna wiśnia. Gdy tylko pojawią się na targowych straganach nie potrafię odmówić sobie choćby parunastu dekagramów tych pyszności. Moje upodobanie do tych owoców procentuje i przetworami i wypiekami z nimi w roli głównej. Dziś bardzo szybki w wykonaniu placek z fantastyczną posypką kokosową. Połączenie jak dla mnie idealne.
- 4 jajka podzielone na białka i żółtka
- 1\2 szklanki cukru
- 1i 1\3 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1\3 szklanki dobrego oleju
- aromat waniliowy
- 50 dag wydrylowanych wiśni
- 1\2 szklanki grubszych wiórków kokosowych
MOJE RADY
- Na wierzchu ciasta możesz położyć dowolne owoce
- Dzieląc ciasto na połowę do jednej dodaj łyżeczkę kakao,uzyskasz efekt marmurkowego placka
- Ciasto możesz dowolnie aromatyzować, polecam aromat kokosowy lub migdałowy, świetnie współgra z wiśniami.
2 komentarze:
Pysznie wygląda :)
Smakowite:)
Prześlij komentarz