Czekoladowa rolada z malinami i kremem śmietanowo - jogurtowym
MALINKI !!!!! Dopóki jest na nie sezon, piekę i przetwarzam te pyszne owoce. Dziś polecam roladę czekoladową z bardzo lekkim kremem i malinkami. Przepis prosty i wart wypróbowania.
- 4 jajka rozmiar L
- 1\2 szklanki drobnego cukru
- 1\2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Te pierwsze ubijamy prawie na sztywną pianę i po troszku dosypujemy cukier wciąż miksując. Gdy piana wyraźnie zesztywnieje i zgęstnieje dodajemy żółtka. Mąkę,kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą dosypujemy do masy jajecznej i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z koglem moglem. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto,wygładzamy i pieczemy od 7 do 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i bardzo szybko wraz z papierem na którym się piekło zwijamy w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- 250 ml śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- 1\2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
- opakowanie śmietan fixu
- maliny
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy najpierw na wolniejszych obrotach po czym zwiększamy je do maximum i ubijamy aż zacznie gęstnieć. dosypujemy śmietan fix dodajemy jogurt i cukier.
Zimne ciasto odwijamy , zdejmujemy papier ,smarujemy śmietanką ,obficie posypujemy malinami i ponownie zwijamy w roladę. Jeśli zostanie nam masy smarujemy ciasto z wierzchu i ozdabiamy owocami. Podajemy mocno schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz