Forszmak dragomirowski- danie jednogarnkowe
Polecam pyszną zupę - gulasz - dwa w jednym. Forszmak jest potrawą wpisaną na listę potraw regionalnych w tym wypadku z okolic woj.lubelskiego. Przepis znalazłam w jednym z tysiąca moich czasopism kulinarnych , który doczekał się wypróbowania.
Nie ukrywam , dołożyłam coś od siebie , finał jest jak zwykle udany i smaczny .Z czystym sumieniem polecam na gorącą, proszoną kolację lub rodzinny obiad.
- kilogram wieprzowiny - u mnie policzki wieprzowe
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 poszatkowanej główki kapust
- 4 kiszone ogórki
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego ,passaty lub puszka pomidorów bez skórki
- 4 spore ziemniaki
- 1\3 opakowania zacierki lub zacierka zrobiona samodzielnie
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- smalec i mąka do obsmażenia mięsa
Mięso umyj,osusz,odkrój przerosty tłuszczu i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w plasterki , cebulę w kostkę, ogórki kiszone w plasterki,ziemniaki w kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę smalcu. Mięso obtocz w mące i obsmaż na smalcu. Do rumianego dodaj cebulę i czosnek, potem marchewki . Wszystko zalej taką ilością wody by przykryła mięso. Jeśli używasz pomidorów w puszcze dodaj je teraz. Dopraw solą,pieprzem i papryką. Dorzuć liście i ziele angielskie. Gotuj pół godziny. Teraz dodaj kapustę i ziemniaki. Gdy składniki będą prawie miękkie dodaj zacierkę i koncentrat pomidorowy.Na koniec dołóż pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Jeśli stwierdzisz, że forszmak jest zbyt gęsty w między czasie możesz dolać wody lub bulionu .Podawaj z ciemnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz