Kto śledzi mój blog wie, że większość wpisów to przepisy na ciasta i wypieki różniste. Powodem jest nie tylko ogromna pasja pieczenia lecz też jestem posiadaczką wspaniałej książki o wypiekach ,,The Encyclopedia of Baking.'' Czasem przepisy zaskakują składnikami. Tak właśnie było w tym przypadku. Ciasto bez dodatku jajek i jabłka gotowane z budyniem. Przyznam , że wyszła całkiem apetyczna wariacja ,którą szczerze polecam.
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - użyłam tej pierwszej
- 25 dag masła
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 600 ml wody
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki, a ósemki w plasterki. Wrzucamy do sporego garnka , zasypujemy cukrem,dolewamy większą połową wody i gotujemy do momentu , aż owoce lekko zmiękną. W reszcie wody rozrabiamy proszek budyniowy wlewamy do jabłek , doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
3\4 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ugniatamy ręką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut by spód się podpiekł.
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka , a na wierz ścieramy pozostałą 1/4 ciasta. Pieczemy całość 50 minut. Przed pokrojeniem musimy je porządnie schłodzić gdyż masa jabłkowa powinna dobrze się zestalić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz