Zwyczajny filet w jakże doskonałej odsłonie. Uwielbiam domowe opiekańce. Moja zalewa nie jest tak bardzo octowa przez co można znacznie więcej posmakować rybki. Robię ją nie tylko na święta. Często gości w naszym domu , gdyż nie wyobrażamy sobie domowych ,,duszonek,, bez tego dodatku.
- kilogram filetów rybnych mrożonych , u mnie panga
- jajko
- mąka
- sól
- pieprz cytrynowy
- 2 i 1\2 szklanki wody
- 1\2 szklanki octu 10 %
- łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- duża cebula
MOJE RADY
- każdy rodzaj ryby nadaje się do wykorzystania
- często robię pulpety rybne i je marynuję,wystarczy zemleć rybę dodać jajo,1\2 szklanki kaszy manny,doprawić solą.pieprzem i panierować kulki jak w przepisie
- zamrożoną rybę rozmrażam na sicie , cały nadmiar wody idealnie obcieknie
- czasem do zalewy dodaję 1\2 szklanki przecieru pomidorowego , mam wtedy rybę w pomidorach
1 komentarz:
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz