Miał być tradycyjny makowiec lecz uległam prośbą i upiekłam makowiec w biszkopcie. Zdecydowanie jestem fanką drożdżowego zawijańca jednak ta wersja też jest pyszna. Masę makową wzbogaciłam żurawiną co podniosło jej walory smakowe i jednocześnie odmieniło tradycyjną tradycję :). Przepis wart wypróbowania ze względu na prostotę wykonania jak i dużą oszczędność czasu , a to za sprawą patentu na mak którego wcale nie trzeba mielić
CIASTO
- 4 jajka L
- 1\3 szklanki cukru
- 1\2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
- 20 dag maku
- szklanka wrzącego mleka
- 1\2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki miodu akacjowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- szklanka bakalii ( siekane orzechy włoskie i migdały,rodzynki namoczone w rumie,suszona żurawina )
- łyżka miękkiego masła
Ciasto rozwijamy,smarujemy dżemem truskawkowym,wykładamy nadzienie,zwijamy ponownie,oblewamy roztopioną czekoladą i delektujemy się ciastem które powstało w 1 godzinę.
MOJE RADY
- mielony mak można też kupić, widziałam takowy w markecie
- ta metoda diametralnie skraca przygotowanie masy makowej
- nie dodaję do masy jaj gdyż masa nie jest pieczona
- jeśli jej użyjecie do rolady drożdżowej polecam dodać do masy pianę z 2 białek
- ilość bakalii jest rzeczą gustu i tutaj macie wolną rękę
- nie polecam miodu gryczanego ,jest dość ostry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz