Łączna liczba wyświetleń
Szukaj na tym blogu
piątek, 25 grudnia 2015
Piernik dojrzewający etap II i III
Nadszedł czas by dojrzałe ciasto piernikowe poddać dalszej obróbce. Po wyjęciu z lodówki lub innego chłodnego zakamarka ciasto ponownie zagniatamy starając się nie dosypywać zbyt wiele mąki. Dzieli je na trzy części. By były równe proponuję użyć wagi kuchennej,wtedy mamy pewność ,że każdy placek będzie identyczny. Wałkujemy więc trzy jednakowe placki, wkładamy do blaszki i pieczemy 15 minut w 175 stopniach bez termoobiegu. Ciasto chłodzimy, przekładamy powidłami śliwkowymi oczywiście domowej roboty odstawiamy na 5 dni.
po tym czasie ciasto prezentuje się właśnie tak,,,,,przekrawamy na trzy równe pasy dzięki czemu otrzymujemy trzy pierniki którymi możemy obdarować rodzinę. Oblewamy ciasto czekoladą i dowolnie dekorujemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz