CIASTO
- 5 dag świeżych drożdży
- 1\2 szklanki drobnego cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka L
- 1\3 szklanki ciepłego mleka
- 1\2 szklanki oleju
- 2 i 1\3 szklanki mąki
- szczypta soli
- parę kropli olejku cytrynowego
KRUSZONKA
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- 6 dag cukru
Podrośnięte ciasto mieszamy łopatką lub łyżką do połączenia składników. Wylewamy je do keksówki lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
MOJE RADY
- jajka proponuję roztrzepać w miseczce razem z mlekiem i olejem
- najlepszy będzie olej rzepakowy czyli o najbardziej neutralnym zapachu
- użyłam mąki tortowej
- zamiast olejku można dodać ekstrakt waniliowy lub inny olejek
- przykrycie folią spożywczą zapewnia szybsze rośnięcie ciasta
- do kruszonki można dodać wiórki kokosowe,cynamon,mielone migdały lub orzechy
- biały cukier zawsze możecie zastąpić brązowym
- ciasto owinięte ściereczką długo zachowuje świeżość
- na wierzch ciasta polecam dać owoce lub konfiturę
- dla,, bakaliowców,, rodzynki,kandyzowane wiśnie,skórka smażona w cukrze,żurawina
2 komentarze:
Kilka razy już piekłam podobne - mniam:)
Zrobimy, zobaczymy
Prześlij komentarz