Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 29 maja 2016

Klopsiki w pieczarkowo -śmietankowym sosie


    Pyszne małe kuleczki zatopione w sosie pieczarkowym. Z młodymi ziemniaczkami smakują wybornie. Do zrobienia klopsików możecie użyć dowolnego mięsa, ja postawiłam na łopatkę wieprzową, oczywiście osobiście mieloną.Polecam kupowanie mięska w kawałku i samodzielne mielenie. Wtedy wiemy, że otrzymujemy 100 % mięsa w mięsie :),,bez skórek,tłuszczyków i kiepskich odpadków. Kto maszynki nie posiada zawsze może poprosić o zmielenie odpowiedniego kawałka w sklepie,,,,,do gotowania marsz :) 
  • 60 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • sól i grubo mielony kolorowy pieprz 
  • 1\2 posiekanego pęczka natki pietruszki
  • łyżka suszonego majeranku
  • mała , namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta kajzerka
  • 50 dag pieczarek obranych  i pokrojonych w plasterki
  • mała posiekana cebulka
  • 250 ml śmietany 36%
  • Rama w płynie do smażenia
    Mięsko włóż do miseczki,dodaj jajka,bułkę,majeranek,połowę porcji natki pietruszki,sól i pieprz. Wyrabiaj masę tak długo aż zacznie się robić wyraźnie kleista. Odstaw na pół godzinki i przygotuj bazę sosu.
   Na rozgrzaną Ramę wrzuć cebulkę ,przesmaż aż lekko się zeszkli,dodaj pieczarki. Smaż do momentu odparowania wody z grzybów. Wtedy wlej śmietankę,dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu wyraźnego zredukowania płynu.
   Z przygotowanego mięsa formuj małe klopsiki, za każdym razem maczając ręce w zimnej wodzie ( przygotuj sobie miseczkę z wodą ) . Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kuleczki przełóż do sosu pieczarkowego i pogotuj razem na maleńkim ogniu 10 minut. 
Podawaj z młodymi ziemniaczkami posypanymi natką.





 


Prześlij komentarz